Ayhan Kızıltan, ben@ayhankiziltan.com, Mersin 22 Temmuz 2024
Uğrola Mersin, uğrola Türkiye…
Adana Konteyner Limanı nasıl gündeme geldi, nasıl bugünkü duruma gelip Mersin’i karıştırdı.
Dün bir araştırma yaptım ve bulduğum bilgiyi yazımın son paragrafında kaleme aldım.
2019 Yılının Temmuz ayıydı; yanlış anımsamıyorsam 12 Temmuz 2023 tarihi.
2014-2018 Dönemini kapsayan Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığınca hazırlanmış olan Onuncu Kalkınma Planı süresini tamamlayıp yerine 2019-2023 yıllarını kapsayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin “İLK KALKINMA PLANI” olan On Birinci Kalkınma Planının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine kısa bir süre kalmışken Mersin’e bir haber düştü…
Henüz Mersin’de bir iki kişinin bildiği bu haber birkaç gün içinde Mersin’de kıyamet koparacaktı…
Mersin ile ilgili konuları önceden haber alıp yakından izleyen Araştırmacı Gazeteci Sayın Abdullah Ayan’dan da doğruluk teyidini aldım bu arada haberin.
O zaman Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanıydım.
Hemen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olan Devlet Planlama Teşkilatı kökenli Mersin Milletvekili Sayın Lütfi Elvan’ı aradım ve sabah Ankara’ya gelip kendisiyle çok önemli bir konuyu görüşmek istediğimi belirtip randevu istedim.
Kendisi sabah bir dizi program için Karaman’da olacağını ve Karaman’a gelebilirseniz elbette görüşebileceğimizi belirtti sağ olsun.
Bu arada hakkını vereyim son derece nezaketli ve çalışkan bir insandı…
Onuncu Kalkınma Planını da kendisi hazırlamıştı Kalkınma Bakanıyken.
Hemen Karaman Ticaret ve Sanayi Odasının YK Başkanı Mustafa Gökhan Alkan’ı arayıp sabah Karaman’a geleceğimi ve bana yardımcı olmasını rica ettim.
O zaman MTSO Başkan Danışmanlığını yapan Cenk Cenkcimenoğlu’nu yanıma alıp Karaman’a gittim.
Sayın Lütfi Elvan’ın Karaman programı çok yoğun olduğundan program sona erince Mersin’e dönüş yolunda Sertavul’da buluştuk kendileriyle.
Orada durumu anlattım
“Sayın Bakanım Onuncu Kalkınma Planında belirtilen Mersin Konteyner Limanı ibaresi, On Birinci Kalkınma Planında, Doğu Akdeniz bölgesinde bir ana konteyner limanı inşa edilecektir şeklinde değiştirilmiş; bu haber doğruysa yarın Mersin’de kıyamet kopar” dedim.
“Nasıl olur, emin misin?” diye sordu, “Onuncu Kalkınma Planına Mersin Konteyner Limanı ibaresin bizzat ben koydum, planı böyle yapmıştık” dedi.
Derhal telefonuna sarıldı ve sert bir şekilde sordu konuyu karşısındakine; aldığı yanıta çok sinirlendi ve bana dönüp “Olmaz Ayhan Bey böyle bir şey, ben bu işin üzerine gideceğim, müsterih olun” dedi…
Teşekkür edip ayrıldım ve ertesi gün Mersin’de kıyamet koptu…
ON BİRİNCİ KALKINMA PLANI TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA GÖRÜŞÜLÜYOR…
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay planı Hükümet adına sunuyor…
11. Kalkınma Planı Madde 336.2. şöyle:
“Doğu Akdeniz bölgesinde, Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyasına çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecektir”.
10. Kalkınma Planının 849. Maddesi ise şöyleydi:
“Türkiye’nin ihracat hedefine ulaşabilmesini teminen, yapılan planlamalar doğrultusunda doğru yer, zaman ve ölçekte liman kapasiteleri hayata geçirilecek, limanların demiryolu ve karayolu bağlantıları tamamlanacaktır. Çandarlı Konteyner Limanı tamamlanacak, Mersin Konteyner Limanı ve Filyos Limanının yapımına başlanacaktır.”
İlgili madde sunulurken Sayın Lütfi Elvan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a “Doğu Akdeniz'de yapılacak bir liman ifadeniz var, buradaki kastınız nedir” diye soruyor.
Sayın Oktay bu soruya “Mersin’de yapılacak limanı kastediyoruz” oluyor.
Bu söz Mersinlileri biraz yatıştırıyor ama inandırmaya da pek yetmiyor…
Burada şunu söyleyeyim; Gaziantep ve Adana Siyasetçilerinin Odaları ve Borsaları ile siyaset gözetmeksizin birlikte çok sessiz ve derinden yürüttükleri bu ince plan bugünkü duruma getirdi işi.
Her zaman söylediğim gibi Türkiye’de planlı ve gerçeklere uygun yatırım kararları alınmıyor.
Tepeye kimler etkili ulaşabiliyorsa onların kafasındaki işler için karar veriliyor…
MTSO OLARAK BİZ NE YAPTIK?
O günden sonra hiç boş durmadık…
MTSO Başkanlığımdan sonra da boş durmuyorum tabii ki…
· Her ortamda, her platformda Mersin Ana Konteyner Limanını gündeme getirdik, getiriyoruz.
· Ulusal ve Yerel Basında konuyla ilgili sayısız demeç ve söyleşilerimiz yayınlandı ve Ulusal ve Yerel TV kuruluşlarında bir çok programda konuyu gündeme getirip kamuoyunu dinamik tutmaya çalıştık.
Neler yaptık?
· İlk olarak Mersin Ticaret ve Sanayi Oda’mızın 2021 yılı Ekim ayı Meclis Toplantısı’nda kentin tüm sektörlerini temsil eden Meclis Üyelerimiz bu konuda rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getirdiler ve oy birliği ile alınan bir kararla bu yatırımın tekrar yatırım programına alınmasını, daha net bir ifade ile yapım yerinin Mersin olarak yazılmasını isteyip Meclis Kararı aldık.
· Konuyu sürekli gündeme getiriyor olmamız birçok Bakan’ın Mersin Ana Konteyner Limanının Mersin’de yapılacağı konusunda söz vermelerini sağladı.
· Ayrıca birçok kurum bu limanın Mersin’de yapılmasının gerekliliği ve desteklenmesi konusunda görüş açıkladı.
Kimler derseniz?
· Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
· CHP Geçmiş Dönem Genel Başkanı Kılıçdaroğlu
· Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,
· Ticaret Bakanı Muş
· Birçok Mersin Milletvekili
· Mersin Oda ve Borsaları
· OSBÜK Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu YK Başkanı Kütükçü
· UND Yönetim Kurulu Başkanı Nuhoğlu
· UTİKAD Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
· Mersin Sivil Toplum Kuruluşları
· Mersin Basın ve Medya Kuruluşları
DEVLETİMİZİN SÖZÜ ESASTIR, YERİNE GETİRİLMELİDİR…
Biz neler demişiz?
Mersin, Doğu Akdeniz Havzası’nın ana liman bölgesidir
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclisi’nin Ana Konteyner Limanı’nın tekrar yatırım programına alınması ve yapım yeri olarak da daha önce resmi olarak belirtilen Mersin yazılması konusunu oybirliği ile kabul ettiğini bildirdi. Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’de yapılması gerekliliğini nedenleriyle açıklayan Kızıltan, “Mersin Ana Konteyner Limanı yatırımının geciktirilmesi ülkenin zenginliğinin ötelenmesidir” dedi.
Çavuşoğlu “Ana Konteyner Limanı Mersin’e yapılacak”
2023’e Doğru Şehir Buluşmaları Mersin Programı kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılımıyla düzenlenen ‘İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Buluşma Toplantısı’nda Çavuşoğlu “Ana Konteyner Limanı Mersin’e yapılacak” dedi.
MTSO başkanı Kızıltan: Beklentimiz gerçekçi ekonomi politikalarının uygulamaya konulması
Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi acilen yapılmalı!
Ayhan Kızıltan, Akdeniz’deki en büyük liman olan Mersin Limanı dahil Taşucu ve serbest bölge limanlarına da sahip olan Mersin’in, Türkiye’nin en büyük kara lojistik filosuyla lojistik ve dış ticaret kenti olduğunu söyledi. Yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın da kullanıma girince deniz, kara, hava, demiryolu olmak üzere tüm taşıma modlarına sahip ender kentlerden biri olacağını belirten Ayhan Kızıltan, lojistik güç sayesinde Mersin’e ciddi bir maliyet avantajı ve rekabet gücü sağlayacağını aktardı. Kızıltan, “Deprem sürecinde de gördük ki, İskenderun Limanı’nın devreden çıkmasıyla bölgede Mersin Limanı tüm yükleri sırtlamakta zorlandı. Gemiler sırada bekliyor. Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi, şu anki limanın 4 katı büyüklüğünde bir projedir ve acilen yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Mersin, “Ana Konteyner Limanı” sözü tutulsun istiyor
Mersin’in liman işletmeciliği alanında sahip olduğu altyapı, bilgi birikimi, deneyim, insan gücü ve kıyı özellikleri nedeniyle konteyner limanı yatırımı için bölgedeki en uygun kent olduğunu vurgulayan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, yeni konteyner limanı ile ilgili gerekli tüm kriterlerin Mersin’i işaret ettiğine dikkat çekti. Önceki dönemlerde hazırlanan fizibilite raporları doğrultusunda konteyner limanı için Mersin’de yer seçiminin yapıldığını ve ön projesinin de hazırlandığını hatırlatan Ayhan Kızıltan, “Mersin, kıyı özelliklerinin dışında lojistikte bir dünya markasıdır. Mersin ayrıca İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en çok araç filosuna sahip, uzman ve deneyimli lojistik firmaları ile gümrükleme firmalarının konuşlandığı bir şehirdir. Konteyner Limanı yatırımında Mersin’e alternatif aramanın bir anlamı yoktur” diye konuştu.
KENT LOBİLERİYLE BOŞA DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ana Konteyner Limanı’nın 10’uncu Kalkınma Planında yatırım yeri olarak Mersin ismi zikredilerek kayda geçtiğini ve devletin en üst perdesinden pek çok kez ilan edildiğini anımsattı.
Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’in dışında bir yere yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Ayhan Kızıltan şöyle dedi:
"Geçmiş dönemlerde bazı spekülatif açıklamalardan ve yatırım yerinin başka bölgelere kaydırılabileceği haberlerine yönelik olarak hem dönemin Maliye Bakanı Lütfi Elvan, hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yatırım yerinin Mersin olacağı söylenmiş ve bizler de bunu devletimizin bir sözü olarak kabul ettik.
Aksini Mersin kamuoyu olarak düşünmüyoruz bile.
Seneler süren bilimsel çalışmaların, verimlilik ve uygunluk analizlerinin sonunda ortaya çıkan bu önemli yatırımın birkaç holdingin kulis çalışmalarıyla, bazı basit lobi faaliyetleri ile Mersin dışında başka bir bölgeye kaydırılması bu önemli projenin boşa çıkmasıdır, işe yaramaz hale gelmesidir."
OSBÜK Yönetiminden Ana Konteyner Limanı’na destek geldi.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü Yönetim Kurulu Üyeleri Erdim Noyan ve Cem Hısımcıl, Denetim Kurulu Üyesi Sabri Tekli, Genel Sekreteri O. Fatih Soysal ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na (MTSO) nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette bölge için önem taşıyan Mersin Ana Konteyner Limanı’nın hayata geçirilmesi için birlikte hareket edilmesinin önemi vurgulandı.
Deprem güvenli ekonomi bölgeleri şart
Ülkelerin ekonomilerini deprem güvenli bölgelerde kurgulamasının ulusal bir güvenlik konusu olduğunu dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Bu nedenle deprem güvenli ekonomi bölgeleri şarttır” dedi.
Mersin’deki zirvede “Deniz Taşımacılığı” masaya yatırıldı.
‘TÜM MERSİN BU LİMANI BEKLİYOR’
Mersin’in deniz ticaretinde büyük bir üstünlüğe sahip olduğunu dile getiren Ayhan Kızıltan, "Bu üstünlüğün artarak devam etmesi için yapılması gereken yatırımlar var" diye konuştu. Mersin Ana Konteyner Limanı ile ilgili de değerlendirmeler yapan Kızıltan, şunları söyledi:
"Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı araştırma tarafımıza ulaştı ve buna göre projenin onaylanmadığı, yeniden canlandırılması için 2011 yılında olumsuz görüş beyan eden gruplarla yeniden görüşülmesi, 2017’de yapılıp süresi biten ÇED raporunun ise yenilenmesi gerektiği söyleniyor. Tüm Mersin kamuoyunun bu limanı istediğini bir kez daha belirtmek istiyorum." Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliğinin (MIP) Mersin’in yüzakı olduğuna dikkat çeken Kızıltan, "Ancak bölgedeki yük trafiğini tek başına karşılaması mümkün değil. Yeni bir ana konteyner limanına ihtiyaç duyuluyor. Güçlü gümrük müşavirliği altyapımız, geniş araç filomuz, lojistik sektörüne yönelik liselerimiz, yüksekokul ve fakültelerimizle eğitimli iş gücümüz, coğrafi avantajlarımız, hizmet verdiğimiz geniş hinterlandımız, ekonomi odaklarına yakınlığımız, Mersin’in lojistik imkanlarını siyasetle lobi ile bertaraf edilemez bir konuma getirmektedir. Unutulmamalı ki dünya yük trafiğinin yüzde 60’ı Doğu Akdeniz’den geçiyor ve MIP ne kadar yatırım yapsa da bu yükün tamamına yanıt veremez. Böylesi bir yatırım MIP’ye de yarar sağlayacaktır."
Nuhoğlu, ana konteyner limanı için Mersin’i adres gösterdi
Mersin’in lojistik bir üs olduğunu dile getiren UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, uzun süre önce planlanan ana konteyner liman yatırımı için Mersin’den daha uygun bir yer olamayacağını belirtip, hinterlantta yer alan tüm illerdeki sektör temsilcilerinin de aynı fikri paylaştığını söyledi.
RANTA DOYMAYANLAR MERSİN’İNİN ÖNÜNÜ KESİYOR…
Biz bu işlerle uğraşırken bu RANTA DOYMAYANLAR ne yapıyorlardı?
Ayhan Kızıltan’ı indirip MTSO’yu ele geçirelim çabasındaydılar…
MTSO’DA KAOS YARATTILAR!
Şimdi bir ricam olacak Mersinli siyasetçilerden;
Sizler siyasi parti gözetmeksizin bu kentin çıkarları için bir araya gelin.
BIRAKIN BİRBİRİNİZLE KAVGA ETMEYİN; BİR ARAYA GELİN, BU KENTİN YATIRIMLARI İÇİN NEREYLE KAVGA EDİLMESİ GEREKİYORSA ORALARLA KAVGA EDİN BİRLİKTE!
İMECE Gazetesinin 23 TEMMUZ 2024 SALI günkü baskısında Mersin Milletvekili MEHMET EMİN EKMEN diğer Mersin Milletvekillerine “MERSİN İÇİN TOPLANALIM” şeklinde çok önemli bir çağrıda bulunuyor.
Kutluyorum seni Sayın Ekmen, doğru yoldasın!
SON PARAGRAF…
Adana’da kimsenin aklında Adana’da bir limanla ilgili bir düşünce olmadığını çok iyi biliyordum; çünkü sürekli diyalog içindeydik.
Onlar Kimya Endüstri Bölgesi, Enerji Sektörü Yatırımları, Polipropilen Üretim Tesisi, Organize Sanayi Bölgeleri gibi daha çok sanayi sektörü ile ilgileniyorlardı hep…
Hatta Konteyner Limanının da Mersin’de yapılması konusunda mutabıktılar; çünkü Mersin’in limancılık konusundaki birikimini biliyorlardı.
O zamanlar pek kimsenin dikkatini çekmeyen bir haber, Adana’nın etkili bir ekonomi gazetesinde Gazeteci Mehmet Uluğtürkan tarafından dile getirilmişti: Adana konteyner limanı hak etmiyor mu?
Adana’da bu haber önce yadırgandı sanıyorum ama Mehmet Uluğtürkan çabalayarak inandırdı Adana’yı ve Adana’nın İktidardaki güçlü Milletvekili Ömer Çelik bu işi sahiplenip Cumhurbaşkanına götürdü ve işi orada kotardı.
On Birinci Kalkınma Planına Doğu Akdeniz’de bir liman ibaresi kondu.
Sessiz ve derinden çalışarak bu ince plan bugünkü duruma geldi.
Bir EKONOMİ GAZETESİ VE UYANIK BİR ADANALI GAZETECİNİN HABERİ VE TAKİBİ NE YAPTI?
Tabii yazımın ilk bölümünde de yazdığım gibi planlanmadan yürütülüyor her şey Türkiye’de…
Tepeye kim etkili kişilerle ulaşabilirse onların fikirleri dikkate alınıyor.
Adana’nın deprem bölgesinde olması, deniz derinliğinin sınırlı olması gibi bir çok teknik neden gözardı ediliyor…
Bilemiyorum, Cumhurbaşkanlığının bu Adana limanı kararını Adanalılar, Mersin’de 10 Ağustos’ta açılışı yapılacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanının bir rövanşı olarak mı görüyor?
Eğer Adana’da rövanş olarak görülüyorsa bu rövanşlar sürer gider…
ADANA-MERSİN BİRBİRİNİ ENGELLER
DİĞER İLLER UÇAR GİDER
Hoşça kalın, haftaya yine buradayız…
Comments