Ayhan Kızıltan, ben@ayhankiziltan.com, Mersin 24 Mayıs 2024
Mersin Merkezinde, özellikle Akdeniz İlçesinin Camii Şerif, Çankaya ve Kiremithane gibi eski yerleşkelerini şöyle bir inceleyerek dolaşın…
Ara sokaklarda, caddelerde o kadar olağanüstü mimarsal güzellikte, her biri dönemin en sanatkar ustaları tarafından el emeği, göz nuru ile yapılmış binalar görürsünüz ki; bunlar kültürel mirastır bize.
Hepsi birer SANAT ESERİDİR!
Bu binalara bakanların Mersin’in geçmişlerde kalan o çok özel ve çağdaş kültürünü ve yaşantısını hissedip Mersin’e olan aidiyet duygularını arttırır.
Ama ne yazıktır ki, bu binaların çoğu yıkık dökük, bakımsız, bazıları yakılmış, içleri pislik yuvası haline dönmüş, madde bağımlılarının barınma yeri haline gelmiş durumda.
Ah diyor bu binalar, benimle bir ilgilenen olsa, bana bir bakım yapsalar, eski şık ve albenili durumuma dönerim diyor.
Bu konuda kim el atacak bilemiyorum ama yıllardır dokunulmayan bu binalar, Merkezi ve Yerel Bütçelere Avrupa Birliğinden sağlanacak fonlarla yapılacak takviyelerle pekala geçmişteki ihtişamlı görünümlerine kavuşturulurlar.
Bu işi bence en iyi şekilde yapacak olan kurumlardan birisi T.C. Mersin Büyükşehir Belediyesidir.
Bu yapılar T.C. Mersin Büyükşehir Belediyesine tahsis edilip binaların onarımları ve etraflarının düzenlenmesi için yapılacak bir proje ile topyekün ortaya çıkartılabilir bu kültür miraslarımız.
Mersin gıpta edilecek bir Kent Merkezine (DOWNTOWN) kavuşur, Mersin’i ziyaret edenler Mersin Kültürünü solurlar.
Burada yalnızca bir binayı örnek olarak göstereceğim:
Tren Garının karşısında İstiklal Caddesi üzerinde iki tane yatay mimaride yapılmış eski yapı var.
Biri onarılmış ve Mersin İl Kütüphanesi olarak kullanılıyor ve yaşayan bir yapı.
Diğeri Kütüphanenin doğu tarafında ve metruk halde, restorasyonu başlamış ve kalmış.
Bulunmaz bir bina ama kimse sahip çıkmamış.
Bir iki yer daha var Mersin Büyükşehir Belediyesine tahsis edilmesi gereken:
Millet Bahçesi ve Çamlıbel Balıkçı Barınağı; atıl durumda her ikisi de.
Çağdaş bir şehircilik bakış açısıyla düzenlenecek bu iki yer Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Mersinlilerin ve Mersin’i ziyaret edenlerin hizmetine sunulur, yaşayan ve yaşatan bir havza olur bu iki tesis.
Mersinli ayağa kalk ve el koy değerlerine, varlıklarına, kentine sahip çık!
Kaleminize sağlık tarihi binalarin durumunu gündeme getirdiğiniz için evet merkezde ve şehrin muhtelif yerlerinde tarihi yerler var bunlar koruma altına alınıp sahiplenmeli
Ayhan abi biz mersinliler olarak o binaların farkındayız.seçtiğimiz belediye başkanları mersinli olmadığı ve mersini bilmediği gibi o binalara bizim bakış açımızla bakamıyorlar maalesef.balıkpazarı altında muhteşem olabilecek kapalı çarşı duruyor.onu bile göremiyor kasaplarla beraber bir değeri yok oluşuna şahitlik ediyoruz.belki bu ufak dokunuşlar merkezide canlandırır eski canlı haline döndürür.ama maalesef.
Böyle hassas noktalara temas ettiğiniz için tebrik eder, teşekkürlerimi sunarım.